ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
DESCRIPTIO BOSNAE & HERCEGOVINAE: BOSNA I HERCEGOVINA
Descriptio Bosnae & Hercegovinae: Bosna i Hercegovina
Mirko Marković

Descriptio Bosnae & Hercegovinae: Bosna i Hercegovina

Istorija


Izdavač: AGM, 1998
ISBN: 953.-174-091-7
Tvrd, 496 str.
Ovo je opsežno djelo (preko 470 stranica velikoga formata) akademika Markovića sintetički pokušaj prikazbe povijesnih mijena granica zemalja Bosne i Herecgovine, kako su ih bilježili suvremenici (ponajviše zapadni Europljani). U knjizi su isprepleteni piščevi komentari i pripovijest o nastanku pojedinih zemljovida, kao i auktorovo izlaganje o mnogim razdobljima bosansko-hercegovačke povijesti. Samo djelo ima, osim uvoda i popratne literature, osamnaest poglavlja, poredanih uglavnom kronološki. Na koncu su i sažetci na engleskom i njemačkom jeziku. Zamisao knjige je uspjela: autor je, da izbjegne suhoparno redanje podataka o nastanku pojedinih zemljovida, dao i obilje interesantnih činjenica koje oslikavaju političkopovijesni okvir u kojemu je pojedina zemljopisna karta nastala (jedan od intrigantnih primjera je politički orkestrirani nestanak pojma «Turska Hrvatska» (koji je na svim zemljovidima od 17. do konca 19. stoljeća obuhvaćao područje Bihaća i Banja Luke). Habsburški su kartografi sredinom 19. stoljeća, pripremajući teren za okupaciju sadašnje Bosne i Hercegovini, da bi «primirili» tamo naseljeno posrbljeno pravoslavno vlaško pučanstvo, koje je iritirala sama pomisao da su došljaci na nekom dijelu Hrvatske (pa makar i «Turske»)- «izumili» pojam Bosanske Krajine koji se održao ovako-onako do danas, a nikada prije u prošlosti nije ni spomenut. Taj je slučaj izmišljenoga nazivka koji se održao već kojih 150 godina dobar primjer političko-kartografskoga inženjeringa, kakav je često nazočan u području kartografije-discipline koja je, usprkos tehničkom i znanstvenom napretku, ipak ostala veoma ideologiziranom djelatnošću.).
Nabrojat ćemo samo neka poglavlja, e da bismo dali prijegled ustroja knjige: Bosna i Hercegovina u prapovijesno i antičko doba; Topografija srednjovjekovne Humske zemlje; Prikazi BiH na zemljovidima iz razdoblja humanizma i renesanse; Zemljopisno poznavanje BiH u 17. stoljeću; Naselja BiH na planovima i vedutama iz 17. stoljeća; Pogranični krajevi Bosne i Turske Hrvatske na zemljovidima nastalim povodom zaključivanja Karlovačkog mira (1699. godine); BiH na «ratnim zemljovidima» od 1718. do 1780. godine; Naselja Turske Hrvatske, Bosne i Hercegovine na planovima 18. stoljeća; Turska Hrvatska, Bosna i Hercegovina na zemljovidima od sredine 19. stoljeće do 1878. godine; Pad turske vlasti i prvi geodetski premjer Bosne i Hercegovine.
Iako je auktor temeljito proučio i sva relevantna povijesna vrela (osim preobilja radova iz subspecijalističkoga područja histrorijske kartografije, što i jest prava tema ove knjige), u porabi je tih izvora bio manje sretne ruke. Ukratko, Markovićevi su «izleti» u povijest ili ponavljanje banalnosti, ili često prepisivanja zastarjelih djela koje je pregazilo vrijeme (primjer je njegova upotreba pojma «bogumilska crkva»). Katkad autor upadne u naivno-smiješne pogrješke (spominje «hercegovačke banove» koje je našao kod Evlije Čelebija; također, tu je i nekoliko bizarnih rodoslovnih promašaja). No, ti su prijevidi marginalni u odnosu na glavnu namjenu knjige, usredotočenu ne na opću povijest nego na povijesnu kartografiju. U svojoj je znanstvenoj oblasti Marković pokazao zavidan stupanj erudicije, a to je znanje prenio u ovoj izuzetno bogato ilustriranoj knjizi velikoga (24 cm x 31 cm) formata. Praktički na svakoj stranici nalazimo detaljne i velike zemljovide propraćene piščevim stručnim i zanimljivim komentarima koji situiraju nastanak i namjenu pojedinih karata. Stoga je ovo djelo nezaobilazno za poznavanje povijesnih mijena kroz koje je prolazila sadašnja Bosna i Hercegovina- od granica do prikaza raznih područja i naselja.
Oblast: Istorija
General i njegova armija Georgij Vladimirov
General i njegova armija
Ko je ubio Slobodana Miloševića i zašto? Rajter, Robin de
Ko je ubio Slobodana Miloševića i zašto?
Satiranje srpstva u 19. i 20. veku ( tom I-III ) Dr Životije Đorđević
Satiranje srpstva u 19. i 20. veku ( tom I-III )
Svakodnevni život pod okupacijom 1941-1944 Nataša Milićević, Dragutin J. Ranković, Dušan Nikodijević
Svakodnevni život pod okupacijom 1941-1944
100 velikih Rusa Konstantin Vladislavovič Rižov
100 velikih Rusa
18. brimer Luja Bonaparte Karl Marks
18. brimer Luja Bonaparte
Adresar mrtvih Fočana : srpske žrtve u 20. vijeku Milenko Mišo Todović
Adresar mrtvih Fočana : srpske žrtve u 20. vijeku
Američki predsednici - vremenski dvojnici Todor Vulić
Američki predsednici - vremenski dvojnici
Anali Kornelije Tacit
Anali
Anonymi Descriptio Europae Orientalis Tibor Živković, Vladeta Petrović, Aleksandar Uzelac
Anonymi Descriptio Europae Orientalis
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software