ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
O samoubistvu i besmrtnosti duše Dejvid Hjum

O samoubistvu i besmrtnosti duše

Hjumov ogled O samoubistvu verovatno je najcitanija i najuticajnija filosofska rasprava o samoubistvu napisana u moderna vremena, i predstavlja nezaobilazno polazište za sve današnje rasprave o etici samoubistva.
U ovoj knjizi možete citati i dva Rusoova pisma iz Nove Eloize, u kojima se takode pretresa osnovanost odluke na samoubistvo.
U ogledu o besmrtnosti, pitanje besmrtnosti duše kao „duhovne supstance“ Hjum pretresa s metafizickog, moralnog i fizickog stanovišta. Da li je ta takozvana duša besmrtna ili propadljiva? To je pitanje koje nikad ne prestaje da bude savremeno.
O sreci Alen

O sreci

Emilu Šartijeu, poznatom pod pseudonimom Alen, bilo je, kao filozofu, sasvim dovoljno da se okrene sopstvenoj prirodi da bi u njoj prepoznao silovite žudnje i neobuzdane strasti od kojih je covek sacinjen i koje upravljaju njegovim ponašanjem. U svakom pogledu, Alen pripada porodici univerzalistickih mislilaca. Toliko je duboka demokraticnost tog coveka i njegovog dela koje se, polazeci od jednakosti (koja ne podrazumeva identicnost) potreba otvara prema jednakosti uslova, i ne priznaje nikakvu hijerarhizaciju osim one unutar jedinke, koju vrši sama ta jedinka. NJegov opus, od Marsa ili razmatranja o ratu i Sistema lepih umetnosti do Boga, podrobno prikazuje coveka (Ideje i epohe), donosi prodornu egzistencijalnu analizu (Razgovori na obali mora), razvijajuci se kao originalan i postojan filozofski projekt. Naime, bistrooka mudrost ovih eseja, koje Alen, u datim okolnostima, posvecuje covekovoj veštini da bude srecan, ne pociva na moralizmu, nego prvenstveno na filozofiji. Dakle, dok se heroj muci, volja se nasladuje zapovestima. Budimo sigurni u to!
O srecnom životu Miroslav Đordevic

O srecnom životu

Da li smo se ikada zapitali kako covek koji je ostvario uspešan i srecan život misli o sreci, kako se borio za nju i šta od njega možemo saznati korisno za nas?
„Život imamo svi, ali svako od nas mora živeti na svojstven nacin“, navodi autor na pocetku prvog eseja kojim želi da kaže šta je želeo sa ovom knjigom. Poslednja recenica tog eseja glasi: „Ove eseje o srecnom životu treba citati otvorenog uma...“, što ce reci razmišljajuci i proveravajuci i njih i sebe.
Vrlina ove knjige je što se autor u njoj ne bavi spekulativnim mišljenjem, vec iznutra, najcešce iz svakodnevnog života, iskustveno, govori o stvarima o kojima svaki covek razmišlja i na svoj nacin ih oseca kao neodvojive, suštinske delove ljudske egzistencije. Razmišlja i sanja kako da ostvari ono što je želja svakoga – srecu i srecan život.
Odbrana Sokratova Platon

Odbrana Sokratova

Sokrat je predstavljao ideal moralnih vrlina: mudrosti, skromnosti, trezvenosti, umerenosti, pravicnosti, hrabrosti, nesavitljivosti, zastupao je cvrstu zakonitost nasuprot tiranima; daleko je bio od gramzivosti i vlastoljublja. Kao covek, Sokrat je bio olicenje tih vrlina ? jedan mirni, smerni uzor vrline. Njegova ravnodušnost prema novcu potekla je iz njegove vlastite odluke; jer prema obicaju koji je vladao u njegovo doba i on je mogao poucavati omladince da bi zaradivao, kao što su cinili ostali ucitelji...
U njegovoj umerenosti u životu izražavala se takode snaga svesti, ali ne kao veštacki, izmišljeni princip, vec se ispoljava kako kad prema datim prilikama; u društvu sa drugima bio je bezbrižni veseljak.
Odgovornost ...

Odgovornost

Ogled o ustanovama slobode Dragan D. Lakićević

Ogled o ustanovama slobode

Knjiga Ogled o ustanovama slobode predstavlja jedinu monografsku studiju na srpskom jeziku o socijalnoj i politickoj filozofiji nobelovca Fridriha fon Hajeka. Pisana pitkim i stilski doteranim jezikom, ova studija daje tumacenje celokupne filozofije ovog znacajnog mislioca 20. veka. U poslednjih petnaest godina, otkad je izašlo prvo izdanje ove knjige, Hajek je kao jedan od glavnih predstavnika klasicne liberalne misli dosta prevoden kod nas, a objavljeno je i nekoliko clanaka o njegovim socijalnim, ekonomskim, pravnim i politickim idejama. Pa ipak, za potpuno upoznavanje sa celinom njegovog dela, studija Dragana D. Lakicevica predstavlja nezaobilazno štivo.
Ogledi iz filozofske psihologije Leon Kojen

Ogledi iz filozofske psihologije

Ova knjiga razmatra neka od otvorenih pitanja koja se ticu logicke prirode i epistemoloških odlika psiholoških pojmova.Pod “psihološkim pojmovima” ovde mislim na svakodnevne psihološke pojmove, kojima se spontano služimo da bi smo opisali i objasnili svoje misli i doživljaje, svoje postupke i reakcije, a ne na pojmove koji se u isti ili srodne svrhe uvode u skolopu neke psihološke teorije.Ima filozofa i psihologa koji veruju da svakodnevni psihološki pojmovi nemaju veci kongnitivni znacaj, jer ce ih u bližoj ili u daljoj vremenskoj perspektivi manje-više u celini zameniti pojmovi neke buduce naucne psihologije.Ako smo skepticni prema ovom scijentistickom uverenju, za šta sigurno ima dovoljno razloga, pitanja koja se ticu psiholoških pojmova ostaju medu najvažnijim u filozofskoj psihologiji:odgovori na njih otkrivaju nam u kojim se najopštijim okvirima krecemo kada pokušavamo da razumemo i objasnimo kako razlicite strane svog unutrašnjeg života tako i razlicite vidove svog ponašanja.
Ontologija prirode Mirko Acimovic

Ontologija prirode

Ontologiju prirode cine opšti ogledi teologika prirode, spekulativna fizika, eksperimentalna filozofija i biologika, kojima se prikazuju kategorijalni pojmovi za jedan sistem znanja u nauci filozofije prirode, tj. kosmos, priroda, materija i život. Helensko doba fizike prevashodno je doba prirodne ontologije, ili teologike prirode, s kategorijalnim pojmovima elementi, kósmos phýsis, kojima je logos mera stvari mišljenja i istina onoga što nosi naziv bica, a iznad kojih stoji arhe, prvo nacelo i poslednji princip i razlog postajanja svih stvari. Spekulativna fizika je metafizicka nauka spekulativnog uma koji prirodu zna njenim misaonim proizvodenjem iz onoga što su prethodno supstancija i svet, kojima je onda apsolut totalitet, a totalitet apsolutni realitet. Priroda nije phýsis, priroda je natura, nešto drugo necega prvog. Eksperimentalna filozofija teorijskim stanovištem prirodne filozofije kao prakticke nauke o matematickoj strukturi prirodnog poretka sveta, prikazuje unutrašnju arhitektoniku svetske zgrade, univerzum, materiju i prostorvreme. Biologika je ontologika filozofije života, jedna eksperimentalna filozofija logike organizma, koja se neposredno bavi ispitivanjem istorije kretanja materije života. Aristotel, Šeling, Njutn i Darvin u središtu su ideja ovih paradigmi mišljenja, oni su motiv i razlog istraživanja porekla, sadržine i granica mogucnosti metafizicke i eksperimentalne filozofije prirode.
Otkucaji drugoga Mario Kopić

Otkucaji drugoga

Suština covjeka je u tome da mu je u njegovu bivstvovanju stalo do samog tog bivstvovanja. Brine ga vlastito bivstvovanje, ali ne u smislu preživljavanja. Kad mi je stalo do vlastitog bivstvovanja, bivstvovanju se svagda vec i otvaram. Ne samo vlastitom nego i bivstvovanju kao takvom. Razumijem što znaci biti, što znaci to da jesam i da sve što postoji jeste. Covjekova otvorenost za otvorenost bivstvovanja svakoga od nas postavlja u prostor bivstvovanja, postavlja u cistinu ili krcevinu iz koje sjaji svijet unutar kojega obitavamo. Ne svijet u znacenju sveukupnosti ili cjeline svega što jest, nego svijet kao svjetlost što osvjetljava sve stvari svijeta. Tek iz razumijevanja bivstvovanja proishodi mogucnost objašnjenja ovog ili onog bivstvujuceg, njegovog smještaja u naš, ljudski ambijent…
Tako piše autor u uvodu u svoj, posle Sekstanta (skica o duhovnim temeljima svijeta) iz 2010, novi okrepljujuci filozofski napor, komponovan gotovo kao pripovedanje, o pitanjima u rasponu od ekologije i psihologije do politologije, i do ucenja o lepom i dobrom...
Pakt o lucidnosti ili Inteligencija Zla Žan Bodrijar

Pakt o lucidnosti ili Inteligencija Zla

Poslednja objavljena knjiga Žana Bodrijara, testamentarno delo jednog od kljucnih mislilaca modernog doba.
Bodrijarove analize u knjizi Pakt o lucidnosti ili inteligencija Zla na uzbudljiv i lucidan nacin preispituju moderni svet, pre svega, politicke, društvene i ekonomske procese u njemu.
Od sveta na granicama realnog do sveta u dubokoj iluziji, od ubistva znaka do masovne proizvodnje nasilja u našem vremenu, od novog karaktera politike do pojavnih i skrivenih oblika inteligencije Zla u modernim vremenima, od Kosova i bombardovanja Srbije do rata u Avganistanu i rata u Iraku.
Smelo i promišljeno, provokativno i oslobodeno, nesvakidašnje i analiticno mišljenje o pitanjima sa cijim posledicama svakodnevno živimo.
Knjiga s kojom bolje razumemo svet u kome živimo.
Strana:  početak  <<  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software