ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Paradoks o glumcu i drugi eseji Denis Diderot

Paradoks o glumcu i drugi eseji

Paradoks o glumcu i drugi eseji :
- paradoks o glumcu
- filozofija istraživanja o porklu i prirodi lepoga
- o dramskoj poeziji
Parerga i paralipomena Artur Šopenhauer

Parerga i paralipomena

Pred vama je jedno od kljucnih Šopenhaurovih dela, u kojem je izneo osnov­ne postulate svoje filozofije, i koje ga je posle godina ignorisanja – kako strucne javnosti, tako i citalaca – napokon proslavilo i utrlo put njegovoj velikoj popularnosti. Zanimljivo, citava fama oko Šopenhauera zapocela je prvo u Engleskoj, preko uglednog prevodioca i recenzenta Džona Oksenforda, koji je u jednom casopisu napisao veoma pohvalnu kritiku Parerge i paralipomene, da bi ga nešto kasnije nazvao i „ikonoklastom nemacke filozofije“ – što je zatim privuklo pažnju i nemacke javnosti. Tek nakon toga Šopenhauer je mogao ponovo da izda svoja prethodna dela, medu koji­ma je i Svet kao volja i predstava.
Tematski i stilski ova knjiga je uticala na mnoge filozofe, a pre svih na Paula Rea i Fridriha Nicea, cija ce se kasnija dela u aforistickoj formi, baš kao i Šopenhauerova, baviti odnosom pojedinca prema samom sebi, univerzumu, državi, ženama. U Parergi, prvoj knjizi, autor obraduje teme kao što su doktrina idealnog i stvarnog, istorija filozofije, razmišljanja o životnoj mudrosti; Paralipomena, drugi deo, izdeljen je na 31 krace poglavlje. U tim poglavljima autor se bavi logikom, dijalektikom, estetikom... Šopenhauerova neiscrpna energija, besprekoran stil, koji se ogleda u jasnom i konciznom nacinu izlaganja, intelektualna superiornost, dubina posmatranja i oštrina analitickog diskursa, dostigli su vrhunac u ovom delu, ciji se najvažniji delovi po prvi put pojavljuju na srpskom jeziku.
Pisma prijatelju Lucije Anej Seneka

Pisma prijatelju

Najoriginalnije i najucenije misli o moralu, životu i iskrenosti jednog od najvecih ucitelja morala svih vremena. Seneka daje obilje dokaza o svom produbljenom poznavanju filozofije i nauka onog doba, kao i o svojoj raskošnoj obdarenosti da stvara originalne eticke teorije i poglede.
Pitagorin život Jamblih

Pitagorin život

Pitagora je anticki grcki matematicar, naucnik, astrononom i filozof, osnivac filozofskog, matematickog, mistickog i naucnog društva ili zajednice, koja je poznata pod imenom Pitagorejska škola. Danas je najpoznatiji kao tvorac Pitagorine teoreme . Uticao je na filozofsku misao i religijska shvatanja antickog doba. Pod pitagorejskom teorijom brojeva podrazumeva se zapravo jedna teorija bica, teorija koja se odnosi na prirodu stvari, obuhvata matematiku, muziku i astronomiju. Aristotel smatra da su se oni koje nazivaju pitagorejcima prvi posvetili matematici i unapredili je, a pošto su bili odgojeni u njoj, smatrali su da su njena nacela ujedno i nacela svih stvari.
I tako su samo vek - dva iza Pitagore, sve nauke koje poznajemo danas, prispele do svog zasnivanja - i astronomija i fizika i geometrija, a tek posle dva milenijuma upoznajemo njihov istinski razvoj.
Jamblih je, sacinio panegirik o Pitagori isticuci njegove vrline, mudrost, pravednost, umerenost i hrabrost. Za njega je duša Pitagore poslata medu ljude od boga, sa onog najvišeg mesta u povorci Apolona da ih poduci i usmeri. Pitagorin život je prica o coveku koji je pre 2500 hiljade godina postavio neke od postulata prema kojima se i danas upravljamo.
Platonizam u hrišcanstvu Verner Bajervaltes

Platonizam u hrišcanstvu

Autor ove jedinstvene, a u srpskoj kulturi u svojoj vrsti neuporedive knjige, Verner Bajer-valtes, jedan od najtemeljnijih i najobavještenijih proucavalaca, a zasigurno i najsjajnijih razumjevalaca povijesti domoderne evropske filosofske misli, daje i istorijski i sistemski presjek življenja platonovske misli u hrišcanstvu. Prateci istorijski luk od 20 stoljeca života platonizma, autor s izvanrednom preciznošcu i besprimjernom obaviještenošcu rekonstruiše glavna cvorišta ne samo recepcije jedne istorijske ideje nego i genezu preoblikovanja, odnosno nastajanja dviju glavnih tradicijskih snaga Evrope: filosofije i hrišcanstva. Na taj nacin do rijeci dolazi neprolazna istina suštinskog platonizma evropskog duha, koji po obimu i znacaju uveliko nadmašuje i ucenja istorijskog Platona, ali i na njegovom tragu nastali i stoljecima obnavljani platonizam.
Poetika Fridrih Helderlin

Poetika

O stvaranju nasuprot oskudnom vremenu! U tragičkoj umetnosti Helderlin je video vrhunac pesništva. Iz osobene nostalgije za starom Grčkom, svestan svih razlika koje nas od nje dele, uspeo je da iznedri elemente novog osvita.
Poetika tamnog vilajeta Aleksandra Bosnić Đurić

Poetika tamnog vilajeta

Filosofiju pаlаnke moguće je i nа početku 21. vekа čitаti i prepoznаvаti kаo kritiku filozofije zаvršenog svetа, а Konstаntinovićevu eksplikаciju pаlаnаčkog duhа, nаstаlu tridesetаk godinа (1969) nаkon znаmenite Poperove studije...
Politicka filozofija Adam Svift

Politicka filozofija

Nastojeci da znacajne misli politickih filozofa izloži na nacin koji ce citaocima omoguciti da razumeju probleme o kojima je rec, autor nas uvodi u složeno i cesto zbunjujuce polje politicke filozofije. Ne želeci da namece stavove, on nas uci kako da se snalazimo u ambijentu moderne politike i samostalno razmišljamo o politickim idejama. Pristupacna i zanimljiva, predstavlja idealno štivo za studente, ali i za širu publiku. Pristupacna i zanimljiva, predstavlja idealno štivo za studente, ali i za širu publiku.Adam Svift je predavac politickih i socioloških nauka na Balliol koledžu i direktor Centra za proucavanje društvene pravde na Oksfordskom univerzitetu.

Izvanredna knjiga. Studenti ce iz nje nauciti kako da lako izbegnu uobicajene greške u tumacenju Rolsove teorije pravde i uštedece sebi trud da razumeju Berlinova „dva poimanja slobode“, zahvaljujuci Sviftovom preciznom razjašnjenju tih pitanja koja izazivaju zabunu. Politicari ce, ako su iskreni, osetiti stid što smatraju da je dovoljno da se za rešenje bilo kog problema, teorijskog ili prakticnog, samo pozovu na zajednicu“, i shvatice zašto je moralno neprikladno koristiti se popularnim pojmom zasluge. Akademski politicki filozofi ce naici na jasno i precizno iznete, a potom i argumentovano pobijene, svoje kritike egalitaristickog liberalizma.
profesor Brajan Beri, Univerzitet Columbia, Njujork
Porodični roman neurotičara i drugi spisi Sigmund Frojd

Porodični roman neurotičara i drugi spisi

O fаntаzirаnju i okultnom, snevаnju i umetničkom stvаrаnju, sećаnju i seksuаlnosti... izаbrаni ogledi utemeljiteljа psihoаnаlize, nezаobilаzni zа rаzumevаnje nаšeg nesvesnog psihičkog životа – u jeziku i komunikаciji, tvorevinаmа kulture i individuаlnim mitologijаmа – čije sve enigme još nisu odgonetnute.
Posredovanja: Uvod u hrišćansku filosofiju Gorazd Kocijančič

Posredovanja: Uvod u hrišćansku filosofiju

U knjizi Posredovanja autor je preradio i u cjelinu stupnjevitog "postmodernog" uvoda u hrišćansku filosofiju povezao svoje rezonantne oglede koje je od 1991. do 1996. objavljivao u raznim zbornicima.
Strana:  početak  <<  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software