ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Prirok i suštastvo 2 (srpske logike u ranoj moderni) Slobodan Žunjic

Prirok i suštastvo 2 (srpske logike u ranoj moderni)

U filozofskom pogledu, u tom ranom periodu posebno je bio znacajan rad Srebrenicanina Đurda Dragišica (oko 1444–1520), koji se na latinskom jeziku potpisivao kao Georgios Benignus ili Georgios Grecus de Bosnia. I srpsko i latinsko ime ukazuju na njegovo istocno poreklo, mada ne nužno i na njegovu prvobitnu pravoslavnu veroispovest (moguce je da mu je porodica bila zapravo bogumilska), ali je iz intelektualne biografije vidljivo da ga je do kraja života zanimala vizantijska teologija i njeno duboko naslede aristotelizma, koje je on znao da proširi u sistem opštih ucenja.
Prirok i suštastvo 3 (srpske logike u poznoj moderni) Slobodan Žunjic

Prirok i suštastvo 3 (srpske logike u poznoj moderni)

Slavenoserpska obnova volfovstva pocetkom prve polovine XIX veka ne s?mo d? je onemogucila neposredno oživljavanje tradicije Damaskinove Dijalektike, koja je bila osudena da svoje životarenje produži u bogoslovskim preparandijama, cekajuci teško mogucu obnovu u široj javnosti, nego je prevodenjem dela kantovskog racionalizma i prosvetiteljstva ovome, volfovstvu, produžila život za još nekoliko decenija, i to upravo nakon njegove poluvekovne vladavine na latinskom ili srpskoslovenskom jeziku.
Prirok i suštastvo 4 (suštastvo u srpskoj filozofiji) Slobodan Žunjic

Prirok i suštastvo 4 (suštastvo u srpskoj filozofiji)

Prilicno hrapava istorija aristotelovske logike pojmova na srpskom duhovnom prostoru opisuje zapravo veliki razvojni luk citave srpske filozofske misli, koja je tokom osam vekova prošla kroz neobicno burne kulturne mene i promene, cije se posledice osecaju i danas u još uvek nestabilnom ustrojstvu njenog jezika i poretku njenih glavnih pojmova. Povest o promenama kroz koje je u srpskoj filozofiji prolazilo shvatanje prirode i znacenja priroka i suštastva jeste stoga kako povest o promenama razumevanja pojmovnog aparata filozofije u celini, tako i povest o razvoju srpske filozofske terminologije pocev od njenih crkvenoslovenskih pocetaka u srednjem veku pa sve do njene današnje, poglavito internacionalno-srpske leksike.
Prirucnik Epiktetov Arijan

Prirucnik Epiktetov

Svrha života na koju coveka upucuje njegova priroda, i kojoj Epiktet uci, jeste sloboda. Epiktet (oko 55 - 135. n. e.), oslobodeni rob koji je živeo u domu Neronovog i Domicijanovog zapovednika, uz rimskog cara Marka Aurelija najpoznatiji je predstavnik kasne stoicke filozofije. Po uzoru na Sokrata i svog ucitelja Muzonija Rufa, Epiktet nije pisao, ali su predavanja beležili njegovi ucenici. Sacuvani zapisi Epiktetovih predavanja, poznatiji pod naslovom Razgovori, imaju oblik poucnih dijaloga u kojima Epiktet obrazlaže stoicki pristup i primenjuje ga na svakodnevne život ne situacije.
Iz sacuvanih i izgubljenih zapisa Epiktetovih predavanja njegov ucenik Flavije Arijan izabrao je, doterao i napravio hronološki niz odlomaka, stvarajuci posebno delo, koje je nazvao Prirucnik Epiktetov. U tom delu na jednom su mestu prikupljene one Epiktetove misli koje mogu poslužiti kao stoicki vodic za srecan život. Prirucnik je kroz istoriju stekao status jednog od najpopularnijih i najprevodenijih dela anticke filozofije i kulture. Slobodan je onaj ko živi onako kako on hoce, ko se ne može ni na što primorati, ni sputati, i nad kojim se ne može izvršiti nasilje, i cije se težnje ne mogu omesti, i koji svagda postiže ono što hoce, i nikad ne dolazi u položaje kojima želi da se ukloni.
Propast Zapada I-II Osvald Špengler

Propast Zapada I-II

Kapitalno delo Osvalda Špenglera, sa novom stručnom redakcijom prevoda Vladimira Vujića, štampano u jednom tomu. Najznačajnije delo iz oblasti filozofije istorije. Uvek aktuelno...
Provokacije- provocatio - vokativ ius revolucija Petar Bojanić

Provokacije- provocatio - vokativ ius revolucija

Provokacije treba čitati i kao svojevrstan uvod u filozofiranje (pa čak i u etiku filozofiranja), jer na svakoj stranici potvrđuje odgovornost filozofije prema tematizovanju vlastite delatnosti, odnosno provokacije.
Rasredišteni logos Milorad Belancic

Rasredišteni logos

U najboljoj tradiciji evropske postmodernisticke filozofije autor u ovoj knjizi dovodi u pitanje neke temeljne pretpostavke Moderne i u postmodernistickom kljucu analizira neka kljucna pitanja savremenog sveta i života. U njoj su sakupljeni raznorodni tekstovi u kojima se propituju same granice mišljenja i problema. Ovo je knjiga postmoderne otvorenosti u deontologizovanom svetu decentriranog logosa. U Rasredištenom logosu je data filozofija koja ispituje granice, pa je u njoj naglasak na pitanju kako se misli umesto šta se misli, koja iskušava ono drugo, simptomalno, što je dato samo u nagoveštaju, što je tek u dolasku, mada nikada ne dolazi do kraja. Zbog toga je u ovom spisu važnije pitanje kako uopšte misli jedna misao usmerena na ciljno lutanje i traganje za odgodenom izvesnošcu nego šta se s tom mišlju zapravo misli.
Razgovori - Sioran Emil Sioran

Razgovori - Sioran

Razgovori sa Sioranom su uzbudljivo putovanje kroz istoriju, filozofiju, metafiziku, ali možda pre svega obracun sa samim sobom i svetom koji ga okružuje...
Sve zavisi od dubine naših ubedenja, ako je spremno da se prihvati sve što vas snade, poniženje, nedostatak novca u ime pisanja, da pisanje stavite iznad svega ostaloga, da prihvatite sve eventu-alne neuspehe i uvek da naterate sebe da budete svoj gospodar. Treba se složiti sa samim sobom i ne zavisiti od drugih; vi ste svoj gospodar, to je vaša bitka. Drugi to ne znaju, ali ce saznati kroz vaše knjige. Zašto se jedna knjiga objavi? Da se objavi prica o toj borbi!!!
U Libanu, za vreme gradanskog rata, jedna žena je preživela zahvaljujuci njegovim knjigama, a Japanka je odustala od samoubistva i postala poznati pisac.
Sioran je mislilac koji može dvostruko da deluje, zavisno od prirode onoga koji ga cita. Slabe obeshrabruje, ali jake nagoni da prihvate najvece životne probleme. Njegova filozofija odbacuje sve moguce iluzije, deluje oslobadajuce na ljude sklone da žive u iluzijama, ali ne i na one koji su slabi i skloni neaktivnosti: njih može odvesti u propast.
Dok ga citamo, cini nam se da zajedno s njim ucestvujemo u uzbudljivoj avanturi otkrivanja cesto skrivenih nepravdi istorije i nesposobnosti coveka da radikalno izmeni svoj položaj. Lepotom sli-ka, finocom zapažanja i toplinom iskaza, Sioran ipak pokušava da na sebi svojstven nacin vrati veru u ljudsku vrstu.
Sioranovi razgovori su njegovo prvo kompletno i autobiografsko predstavljanje na srpskom jeziku, pokušaj samoposmatranja, objašnjavanja straha, ljubavi i života.
Razgovori sa Levinasom Mihael Sen-Šeron

Razgovori sa Levinasom

Emanuel Levians (1906 – 1996) rođen je u Rusiji a umro u Francuskoj. Svojim životom i delom izrazio je najvažnije dileme i bespuća našeg burnog doba.
Renesansna filozofija Ratko Neškovic

Renesansna filozofija

Istraživanja u knizi Sredonjovekovna filozofija su pokazala da srednjovekovlje nije moglo da se svede na padovanski aristotelizam, firentinski platonizam ili pariski sholasticizam, odnosno na Zapad Zapada, nego je to bilo jedno široko, raznovrsno i protivrecno misaono kretanje koje se odvijalo izmedu Damaska, na jugu, i dalekih prostora Irske u cijim manastirima se izucavao grcki jezik i prevodila dela svetih otaca sa istocnohrišcanskih prostora. Istraživanja u ovoj knjizi pokazuju da je i renesansa prostorno nesvodiva. Ona se ne može svesti na kulturni italijanizam petnaestoga i šesnaestoga veka (quattrocento, cinquecento) i na njihovo širenje na zapad i sever Evrope vec da je to jedno široko stvaralacko zbivanje u koje vizantijska kultura ulazi kao znacajna pretpostavka i sastavni deo. U to kretanje ulazi na poseban nacin i periferija Evrope, a na osnovu velikih geografskih otkrica i znacajni prostori novoga sveta. U tom širokom pokretu naša kultura je zbog specificnih istorijskih okolnosti ucestvovala na jedan reducirani nacin (literatura, slikarstvo...), ali nije bila suprotnost tom pokretu. Jedan deo propuštenih prilika nadoknaden je u epohi klasicizma i kasnije.
Strana:  početak  <<  11  12  13  14  15  [16]  17  18  19  20  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software