ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Rodenje tragedije Fridrih Niče

Rodenje tragedije

Postojanje sveta je opravdano jedino estetskim fenomenom.
Rodenje tragedije pojavilo se prvi put 1872. godine. Od predgovora posvecenom Rihardu Vagneru pod naslovom Rodenje tragedije iz duha muzike, pa do poslednjih stranica Nice objašnjava nacela lepote koja su namenjena svim naraštajima. Proucavajuci anticku grcku kulturu, posebno grcku tragediju pita se zašto su Grci izumeli nešto poput tragedije. Zašto su ljudi, cija se kultura inace cinila tako vedrom i punom života, odjednom poceli da pišu složene drame u kojima je usamljeni pojedinac odabrao pogrešan put u životu, pa je stoga pao u milost i nemilost bogova? Nice smatra da grcki mit tragedije bezuslovno slavi život i drži se za svoju srž postojanja bez oklevanja ili opravdavanja samoga sebe etickim principima. On je jasan izraz samoga života.
Još nikada nijedan filozof nije pisao tako lirski. Prikazao je dva boga kojima se klanjala grcka umetnost: Dionisa, boga vina i razuzdanosti, života i budenja, radosti i delovanja, ekstaticnog osecanja i zanosa, boga instinkta, avantura i neustrašivog trpljenja, boga pesme, muzike, igre i drame; zatim Apolona – boga mira, dokolice i duševnog spokojstva, estetskih osecanja i intelektualne kontemplacije, logickog poretka i filozofske mirnoce, boga slikarstva, vajarstva i epske poezije. Najplemenitija grcka umetnost predstavljala je ujedinjenje ta dva ideala – nemirne muške snage Dionisove i tihe ženske lepote Apolonove.
S one strane dobra i zla Fridrih Niče

S one strane dobra i zla

Nikad dovoljno razlucena borba dobra i zla! Dva vrhunska Niceova filozofska dela u jednoj knjizi.

Covek mora samog sebe izložiti iskušenjima kako bi video da je predodreden za nezavisnost i naredivanje; a to valja pravo­vremeno uciniti. Ne treba se kloniti svojih iskušenja, premda su ona možda najopasnija igra koja se može zapodenuti, i to samo onih iskušenja kojima je covek izložen u prisustvu nas samih a ne nekog drugog sudije. Ne treba se vezivati za neku licnost, pa bila ona i najdraža - svaka licnost je tamnica, a i skrovište. Ne treba se vezivati za otadžbinu - cak ni ako je najizmucenija i naj-nevnljnija - vec je manje teško odvojiti svoje srce od pobednicke otadžbine. Ne treba se vezivati za sažaljenje: cak ni ako se ono odnosi na višeg coveka u ciju retku muku i bespomocnost gleda­mo samo zahvaljujuci slucaju. Ne treba se vezivati za nauku: pa makar nas mamila najdragocenijim nalazima koji su, naizgled, sacuvani upravo za nas...

Covek mora znati da se cuva: to je najvece iskušenje nezavisnosti.
(Fridrih Nice - iz knjige )
S one strane vizije Pavle Aleksandrovič Florenski

S one strane vizije

Filozof, sveštenik, lingvista, naučnik, matematičar i istoričar i teoretičar umetnosti, Florenski je najpoznatiji i najprevođeniji pravoslavni bogoslov kod nas. Ubijen je u staljinskom logoru.
S one strane vizije - ogledi: od konacnog do beskonacnog, i natrag Pavle Aleksandrovič Florenski

S one strane vizije - ogledi: od konacnog do beskonacnog, i natrag

Filozof, sveštenik, lingvista, naucnik, matematicar i istoricar i teoreticar umetnosti, Florenski je najpoznatiji i najprevodeniji pravoslavni bogoslov kod nas. Ubijen je u staljinskom logoru. U ovih pet ogleda o beskonacnosti, antinomijama, umetnickim i književnim vizijama bivaju nam otkriveni fundamentalni stavovi o nekim vitalnim pitanjima u matematickom, fi lozofskom i, uopšte, simbolickom vidokrugu, a koja su opet samo fragmenti neizmernog kontinenta zvanog otac Pavel Florenski.
Samom sebi Marko Aurelije

Samom sebi

Scientia sacra I - Duhovna baština drevnog čovečanstva 1 Bela Hamvaš

Scientia sacra I - Duhovna baština drevnog čovečanstva 1

U svakom životnom delu od presudnog je značaja na kakvim je temeljnim rečima izgrađeno. Scientia sacra - "Sveto znanje" ili "Tajne nauke" (baština, objavljene, posvećivanje, mit, zlatno doba, apokalipsa) je delo rođeno kroz otkriće da iza aktuelnosti života...
Scientia sacra I-III (komplet) Bela Hamvaš

Scientia sacra I-III (komplet)

Hamvaš, na svoj originalni esejistički način, čini dostupnim saznanja, koja su teško izreciva. Upoznat sa svim svetskim baštinama, posmatrano geografski i u smislu naroda u kojima su korenjene, on izvlači veličanstveni zaključak: Da se, u suštini, radi o JEDNOJ JEDINOJ baštini, čime potvrđuje osnovnu misao „advite“ (ne dva). Sve je Jedno, sve je Celina.
Scientia sacra II - Duhovna baština drevnog čovečanstva 2 Bela Hamvaš

Scientia sacra II - Duhovna baština drevnog čovečanstva 2

Bela Hamvaš, na svoj originalni esejistički način, čini dostupnim saznanja, koja su teško izreciva. Upoznat sa svim svetskim baštinama, posmatrano geografski i u smislu naroda u kojima su korenjene, on izvlači veličanstveni zaključak: Da se, u suštini, radi o JEDNOJ JEDINOJ baštini, čime potvrđuje osnovnu misao "advite" (ne dva). Sve je Jedno, sve je Celina.
Scientia Sacra II - Hrišćanstvo Bela Hamvaš

Scientia Sacra II - Hrišćanstvo

Prilikom predstavljanja knjige Scientia sacra 2 - Hrišćanstvo, već je napisano da je centralno delo Bele Hamvaša Scientia sacra I – Duhovna baština drevnog čovečanstva. Pomenut je i čudesan događaj, kada je ova knjiga „preživela“ bombardovanje, i dočekala objavljivanje nakon više decenija.
Sekstant - skice o duhovnim temeljima svijeta Mario Kopić

Sekstant - skice o duhovnim temeljima svijeta

Knjiga koja se otvara čitaocu trebalo bi da bude svojevrsni orijentir. Ona nije iscrpna mapa, koja nam korisno dođe želimo li negdje otputovati, pretpostavljajući pri tome prethodni interes za krajeve u koje se želimo uputiti.
Strana:  početak  <<  11  12  13  14  15  16  [17]  18  19  20  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software