ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo ćirilično izdanje!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: UMETNOST
Evropski putevi srpske umetnosti Miodrag Kolarić

Evropski putevi srpske umetnosti

Zahvaljujući autorovoj osobenoj hermeneutici i prostranoj erudiciji, ova knjiga, uz to, nadrasta usko stručno shvaćenu istoriju umetnosti i približava se svojevrsnoj kulturnoj i intelektualnoj istoriji srpskog naroda, naročito onog njegovog dela koji je seobama u XVII veku dospeo van granica Osmanskog carstva, u sferu zračenja zapadnoevropske civilizacije i potom sâm odigrao presudnu ulogu u procesu modernizacije celokupnog srpskog naroda.
Figure u pokretu-savremena zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti Miško Šuvaković

Figure u pokretu-savremena zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti

Zbirka rasprava i eseja o zapadnim filozofima, estetičarima i teoretičarima dvadesetog i ranog dvadeset prvog veka.
Film i filozofija Dominik Šato

Film i filozofija

Film i filozofija daje istovremeno istorijski i kriticki pregled uticaja filozofije na film i svedoci o jednoj novoj fazi u teoriji filma. Uticaj filozofije na film ocitava se u tri aspekta: predstavljanje lika filozofa u filmskoj umetnosti, pokušaja filmskih adaptacija filozofskih tekstova i u sposobnosti filma da filozofira. Dominik Šato sintetizuje doprinos Bergsona, Benjamina, Ajzenštajna, Epstena, Bazena, Merlo-Pontija, Mitrija, Kavela, Deleza i Šefera, izmedu ostalih, zadržavajuci se pri tom kod onih predloga filozofije filma koji taj medij shvataju kao istorijski fenomen povezan s modernošcu, kao polje specificnog izraza ili pak kao predmet iskustva gde su filozofija i film jednako na probi.
Filmska fabula Žak Ransijer

Filmska fabula

Žak Ransijer analizira razlicite oblike sukoba dveju razlicitih poetika koji cini srž samog filma. Izmedu sna Žana Epstena i enciklopedije oslobodene svih iluzija Žan-Lika Godara, izmedu zbogom pozorište i dobar dan televizijo, Ransijer dokazuje da je filmska fabula, u stvari, uvek nedosegnuta, osujecena fabula. Svojom nedosegnutošcu ona briše granice izmedu dokumenta i fikcije. Kao san umetnika 19. veka, fabula prica pricu o 20. veku.
Filmski letak 1976-1979 Slobodan Šijan

Filmski letak 1976-1979

„Filmski letak je neka vrsta ’fanzina’, ili ’uradi sam’ glasila (pre nego novine), negde između siromašne grafike i samizdata, nastao sa idejom da se jednom mesečno sačini grafičko-tekstualni iskaz o filmu ili u vezi sa filmom.
Glumac na filmu Žaklin Nakaš

Glumac na filmu

Glumicama i glumcima posvecen je najveci deo kinematografske literature, doduše, ne baš raznolike: intervjui, albumi, biografije ili memoari. Glumac voli da se prikazuje i da prica o sebi; on cak i iza kulisa ucestvuje u spektaklu i predstavi, glamuru i anegdoti. Evidentno je da su sineaste i kriticari, mnogo više od teoreticara, posmatrali, procenjivali, diskutovali i najcešce odbacivali glumca. Cilj ovog dela, po recima same autorke, manje je usmeren na proucavanje doprinosa glumacke profesije filmskoj umetnosti, a više na stvaranje legitimnog terena za razmišljanje o njoj. Govoriti o glumcu zahteva dobro poznavanje istorijskog, ekonomskog i estetskog konteksta razmatranih dela i, pre svega, kulturnu bliskost sa analiziranim delima, što je autorku navelo da prednost da najbližim domenima (medu njima su, u prvom redu, francuski i americki filmovi). Pristup filmskom glumcu i glumicama u ovoj knjizi odraz je francuske škole mišljenja; mnogi stavovi o glumcu su provokativni i navode na smelo razmišljanje o tematici, te bi trebalo da budu shvaceni kao podsticaj i poziv na debatu.
Imaginarno polje filmske slike, citanje i interpretacija Aleksandra Milovanovic

Imaginarno polje filmske slike, citanje i interpretacija

Monografija je rezultat sveobuhvatne teorijske problematizacije i istraživanja do sada nedovoljno proucene naucne oblasti u kojoj se urkštaju teorije filmske i vizuelne naracije, teorije zvuka i teorije percepcije i gledalaštva, što je autorka uspešno prezentarila. Rad sadrži prakticnu i teorijsku analizu konstrukcije imaginarnog polja filmske slike, odnosno filmskog prostora van kadra, kao visoko kreativnog prakticnog postupka u filmu, ali i kao jednog od najsloženijih teorijskih pojmova koji razjašnjava citanje i interpretaciju filma. Razmatrano je i korišcenje i delovanje „of (off) prostora“ od procesa nastanka do procesa recepcije filma.
Istina o slikarstvu Pol Sezan

Istina o slikarstvu

Slikar koji se ne da razvrstati, Pol Sezan (1839–1906) temperamentni je provokator.
Istorija umetnosti u Srbiji XX vek (prvi tom) Grupa autora

Istorija umetnosti u Srbiji XX vek (prvi tom)

Kapitalno delo koji obuhvata slikarstvo, skulpturu, pozorište, arhitekturu, muziku, performans i fotografiju. Autor i urednik ovog projekta je dr Miško Šuvaković, a u timu saradnika su i dr Nevena Daković (film), dr Aleksandar Ignjatović (arhitektura), dr Ana Vujanović (izvođačke umetnosti), dr Vesna Mikić i mr Jelena Novak (muzika).
Istorija umetnosti u Srbiji XX vek 2 Miško Šuvaković

Istorija umetnosti u Srbiji XX vek 2

Projekat Istorija umetnosti u Srbiji XX vek koji je koncipirao profesor Miško Šuvaković predstavlja detaljan prikaz umetnosti i kulture na domaćim prostorima i realizovan je kroz dve (od ukupno tri predviđene) knjige.
Strana:  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2018 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software